Uitbreiding zonnepark De Groene Weuste afgesloten met barbecue voor de medewerker

Met een zonovergoten barbecue is de uitbreiding van het zonnepark feestelijk afgesloten op vrijdag 4 juni. Iedereen die een rol heeft gespeeld bij de werkzaamheden was present op het zonnepark De Groene Weuste. Bestuurslid Tonnie Kroeze van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter heeft zijn een bedankje uitgesproken voor iedereen die een steentje heeft bijgedragen. “Ik heb veel waardering voor jullie inzet, bijna dan 4500 panelen erbij is niet niks. Er waren verschillende hobbels op de weg, maar uiteindelijk is het goed gekomen. Daarnaast wil ik Kees van Dorth heel hartelijk bedanken: hij is bedenker, spil en motivator van jullie allemaal. Zonder hem en jullie was dit nooit iets geworden.”
Vrijwilligers
Twee van die vrijwilligers zijn statushouders Gassan Abo Nbbout uit Syrië en Abdulalem Saif uit Jemen. In april zijn ze begonnen en zijn bijna vier weken te vinden geweest op het zonnepark. “We hebben een mooie tijd gehad: het grondwerk was leuk, net als omgaan met andere mensen”, zegt Gassan. “Soms begonnen we om 8.30 en waren tot 16.00 uur aan het werk.” Met Kees kunnen we het goed vinden, hij is aardig. Het is leuk om samen met anderen te helpen.” Abdulalem: “Dit heb ik gedaan naast taalschool, waar ik meerdere dagen per week naartoe ga. Hier op het zonnepark heb ik met plezier twee dagen per week geholpen: maandag en woensdag. Ook help ik nog bij de Generatietuin en 2Switch. Het was leuk om hier aan de slag te gaan, samen te werken en mensen te leren kennen.”
Ook Yentel heeft zich aangemeld als vrijwilliger om te helpen bij de uitbreiding van het zonnepark. “Normaalgesproken doe ik dit soort dingen niet, want ik heb een opleiding maatschappelijk werk gedaan. Hiervoor had ik een kantoorbaan, dus dat is wel een groot verschil. Maar dat maakt het ook leuk, want het was praktisch: handen uit de mouwen en aan de slag! Het is super om hierbij van begin tot eind bij betrokken te zijn, om te zien waar we mee begonnen en waar we mee zijn geëindigd. Het was een interessante en leerzame ervaring. Het buiten werken was leuk. Hoewel ik niet sterk ben of technische kennis heb kon ik gewoon meewerken. Bij het project waren verschillende mensen betrokken, het was een diverse groep. Ik heb interessante gesprekken gehad met mensen uit verschillende landen, onder meer over hun cultuur. Dat zijn wel mooie dingen natuurlijk.”
4480 extra panelen 
De werkzaamheden zijn begin februari begonnen. Op 23 april werd het laatste zonnepaneel geplaatst, daarna is er nog twee weken gewerkt om alles in orde te maken. In totaal zijn er 4.480 panelen bijgeplaatst. Er 25 km kabel gelegd en er zijn 40.000 tiewraps gebruikt door de medewerkers. Het doel hierbij was om het allemaal zo lokaal mogelijk te houden door bedrijven en mensen uit de buurt hierbij te betrekken. Via de gemeente zijn uitkeringsgerechtigden gekomen, via vluchtelingenwerk en de taalschool statushouders en via het uitzendbureau nog een aantal medewerkers.
Lokale bedrijven
Aanwezig waren ook de installateur van Paauwe Installaties en Joost van Weenk Schroeffunderingen met een aantal collega’s. Hij heeft tijdens de bouw alle mensen aangestuurd en zonder zijn inzet was het allemaal niet zo soepel verlopen. Niet onvermeld mogen blijven Rynald en Johan die alle kabels hebben aangesloten. Tot slot was er de barbecue die is gefaciliteerd door Quality Catering met dank aan Bert. Een mooi besluit van de werkzaamheden.
Cowdfunding 
Binnenkort gaat de crowdfunding met een speciaal kind product van start. Met deze crowdfunding kunnen (klein)kinderen van inwoners van Wierden minimaal 250 euro en maximaal 5.000 euro lenen aan de stichting. Er kan gekozen worden uit een looptijd van vijf jaar met een jaarlijks rente van drie procent of een looptijd van tien jaar met een rente van 3,5 procent. Op deze manier wil de stichting ook jongeren meer bij ons zonnepark betrekken en bewust maken van de noodzaak om energie duurzaam op te wekken. Zie de informatie op onze website.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *