Zonnepark De Groene Weuste is klaar!

Zonnepark De Groene Weuste in Wierden is klaar!

Vanaf vandaag kunnen 1.300 gezinnen in Wierden profiteren van zonne-energie. Zonnepark de Groene Weuste in Wierden is namelijk officieel in gebruik genomen! Het park is bijzonder, omdat het voortvarend tot stand is gekomen door een krachtig netwerk van partijen die laten zien welke kansen duurzame opwek van energie biedt voor inwoners en gemeentes.

Het park is omvangrijk en draagt daarmee flink bij aan de energiedoelstellingen in Overijssel: 14,1 TJ van de 2 PJ zonne-energie die de komende 5 jaar moet worden opgewekt.

Uniek: Voor en door Wierden

Het zonnepark is een lokaal initiatief van Stichting Duurzame Energie Wierden–Enter. Het ‘Wierdens Model’ is uniek, want het is een park van, voor en door Wierden. De Wierdense gemeenschap kan op meerdere manieren profiteren van het park. Ze kunnen groene stroom met korting kopen en daarnaast hebben ze de mogelijkheid financieel te participeren en mee te delen in de opbrengst. Verder is het park gebouwd door lokale bedrijven met inzet van werkzoekenden uit de gemeente, statushouders die nog aan het inburgeren zijn en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het zonnepark is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Wierden (locatiebepaling, bestemmingsplan, intentieovereenkomst) NMO (advisering via initiatievenmakelaar) en de provincie Overijssel (subsidie Lokale Energie Initiatieven). Via een slimme financiële constructie is de stichting voor 50% mede-eigenaar en over 15 jaar zelfs voor 100%. De inkomsten hieruit worden onder andere weer ingezet voor nieuwe duurzame projecten.

Lokale initiatieven profiteren van Nieuwe Energie

Lokale initiatieven zoals het zonnepark de Groene Weuste zijn erg belangrijk binnen het programma Nieuwe Energie. De doelstelling is: in 2050 is Overijssel energieneutraal. In de komende vijf jaar realiseren we met 8 kernpartners 20% Nieuwe Energie in 2023. Twee petajoule moet worden opgewekt uit zonne-energie. Lokale initiatieven kunnen een grote bijdrage leveren aan duurzame opwek via zonnevelden of andere oplossingen met zonne-energie.

Het zonnepark in Wierden beslaat een oppervlakte van 4,5 hectare (ongeveer de grootte van 9 voetbalvelden). Daarop zijn 13.440 zonnepanelen geplaatst. Het park gaat vanaf nu 4 miljoen kWh aan groene stroom per jaar opwekken. Hiermee kunnen 1.300 gezinnen van groene elektriciteit worden voorzien. 

Het initiatief in Wieden is een voorbeeldproject doordat het voor bewustwording en draagvlak zorgt bij de inwoners van Wierden en dus bijdraagt aan de acceptatie van grootschalige opwek van duurzame energie. De projectgroep van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter geeft graag uitleg aan andere lokale initiatieven over het Wierdens Model.

Meer informatie over De Groene Weuste vind je op: www.zonneparkwierden.nl . Hier kun je ook overstappen op groene stroom uit Wierden.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *